Tulevikunägemus hooneautomaatikast ja jätkusuutlikkusest

Targa hooneautomaatika tehnoloogia ettevõtena pakub Bisly intelligentseid automaatikasüsteemide lahendusi nii uutele kui ka renoveeritavatele korterelamutele, ärihoonetele ja majutusasutustele. Lisaks Tallinna peakontorile on meil esindused üle kogu Euroopa ning üks ühine missioon – tark energiasääst iga hoonega.   

999+

edukat projekti

Turuliider

Baltikumis

Patenteeritud

digitaalse kaksiku tehnoloogia

Meie lugu

Kui peaksime Bisly loo kokku võtma vaid kolme sõnaga, oleks selleks: „väljakutse vastu võetud”! 2018. aastal sõlmisid Euroopa Liidu riigid roheleppe, mille üheks eesmärgiks on muuta hooned süsinikuneutraalseks ning vähendada CO2-heitmeid ehitussektoris, mis on EL-i suurim heitkoguste põhjustaja.

Täna teame, et mitte ainult Euroopa Liidus, vaid kogu maailmas tekitavad hooned ligi 30% kõigist kasvuhoonegaasidest ja tarbivad ligikaudu 40% kogu toodetud energiast. Erinevate hoonesüsteemide automatiseerimise abil on aga võimalik ehitiste CO2-heitkoguseid vähendada. Veelgi enam, ekspertide hinnangul oleks hoonete intelligentseks muutmine maailmamajanduse jaoks isegi 5-6 korda soodsam viis kliimapöörde eesmärkide täitmiseks kui näiteks üleminek elektrisõidukitele!  

Globaalse kogukonnana on meie ühiseks ülesandeks vähendada oma CO2 jalajälge ning samal ajal leida kõige kuluefektiivsem ja kiirem tee kliimaeesmärkide saavutamiseks.  

Bisly asutajatel oli seoses hoonete automatiseerimise ja süsinikuheitmete vähendamisega mitmeid olulisi küsimusi, näiteks, miks on vaid 5% hoonetest mingil viisil automatiseeritud ja miks neist omakorda 95% ei tööta korralikult? Miks ei võeta automatiseerimist kasutusele, kui võimalusi ja vajadust on nõnda palju? Miks on automatiseerimise tase nii vilets? Miks on hooneautomaatika nii kallis?  

Vastused olid kõik üsna sarnased. Selles tehnoloogiavaldkonnas on keeruline kiiresti kasvada. Riistvarakomponendi tõttu tundus võimatu tulla välja targa hoone tehnoloogiaga, mida saaks laia haardega ja mitmetel turgudel korraga pakkuda. Standardiseerimine tundus teostamatu keerulise paigalduse ja väga paljude liikuvate süsteemiosade tõttu.  

Bisly sai alguse, kui ettevõtte kaasasutaja Siim Vips, tarkvarainsener ja kirglik lihtsustamise pooldaja, leidis viisi, kuidas vähendada automatiseerimise kulusid ja tõsta kvaliteeti. Tema lahenduseks oli ehitada automaatikaprotsessid universaalse hoonekonfiguraatori ümber, lisades sellele standardiseeritud süsteemilahendused ja pilvepõhise andmetöötluse. Tegemist on põhimõttega, mis oli end juba edukalt tõestanud autotööstusettevõttes Modera, mille Vips oli varem asutanud. Sõidukite jaemüügi automatiseerimisettevõte hakkas hiljem pakkuma lahendusi rahvusvahelise autotööstuse tippudele ning selle aktsiad noteeriti NASDAQ börsil 2021. aastal. 

Bisly teine kaasasutaja Ants Vill tõi ettevõttesse põhjalikud teadmised hooneautomaatika kuluallikatest, eriti üldkulude osas, mis moodustavad umbes 80% igast automatiseerimisprojektist ja on peamine probleem, mis suurendab alginvesteeringuid (CAPEX). Lisaks sellele muudab tavapärase hooneautomaatika kalliks pikk ja keeruline programmeerimisprotsess, mis mõjutab suuresti automaatikasüsteemide kvaliteeti ja töökindlust. Need teadmised omandas ta inseneribüroo DeltaE kaasasutamise käigus. Lisaks sellele tõi ta Bislysse kaasa väärtusliku rahvusvahelise kogemuse ettevõtte skaleerimises, olles töötanud kõrgtehnoloogiliste riistvaraprojektidega akusid ja superkondensaatoreid tootvas ettevõttes Skeleton Technologies. Seal juhtis ta ligi üheksa aastat arendus- ja operatsioonide meeskonda, kes tegeles toodete turule toomise ning tarnimiseks vajalike tehaste ehitusega. 

Bisly tehniline kaasasutaja Jaanus Lepik on kogenud pilvepõhise koduautomaatika üles ehitaja, Asjade Interneti (Internet of Things), blockchaini ja tehisintellekti tehnoloogia ekspert.  

Neljandal kaasasutajal, Mihkel Kõrgmaal, on põhjalik kogemus automatiseerimissüsteemide potentsiaalist ja väljakutsetest tänu omaenda ärikinnisvaraportfelli üles ehitamisele 

Kõik need teadmised kombineerituna viisid Bisly asutajad veendumuseni, et on võimalik luua skaleeritav hooneautomaatika tehnoloogia, mis põhineb standardiseerimisel. Bisly lahenduse keskmes on universaalne digitaalse kaksiku mudel, millele lisanduvad autotööstuse kvaliteediga riistvara, pankade tasemel turvasüsteem ning täielikult automatiseeritud tarkvarauuendused. Bisly süsteemi muudavad terviklikuks tipptasemel riistvarakomponendid, edukalt rakendatud masinõpe ja terviklik kaugjuhtimine. 

Väljakutse: kuidas ehitada skaleeritavat, optimeeritavat ja soodsat hooneautomaatika tehnoloogiat?  

Bisly: Väljakutse vastu võetud!  

Bisly edu olulised verstapostid

Sobiva Bisly riistvara arendus toimus koostöös juhtivate teadlastega ning 2020. aasta lõpus valmis pilootprojekt koostöös Skandinaavia kinnisvaraettevõttega Bonava.

Tehnoloogia toimis ja tulemused olid veenvad – Bisly hooneautomaatika paigaldusprotsess oli 4,5 korda kiirem ning kapitalikulud 2-4 korda soodsamad tänu madalamatele muutuvkuludele ja nutikalt disainitud riistvarale. Bisly süsteem mitte ainult ei töötanud, vaid muutis tänu automatiseeritud tarkvarauuendustele hooned järjest efektiivsemaks.

Bisly edu järgmiseks vaheetapiks olid targad mitmepereelamud, mis lõppkokkuvõttes ei olnud tavahoonetest kallimad. Selle selgumisel sõlmisime Bonavaga raamlepingu, et meie tehnoloogiat koostöös veelgi laialdasemalt rakendada.

Kõik Bisly partnerettevõtted saavad osa eelistest, mida meie innovatiivne hooneautomaatika pakub: 1) kvaliteetne riistvara, mis tagab usaldusväärsuse ja pikaealisuse, 2) madalad tegevusekulud tänu süsteemide kaugjuhtimisele ja targale BMS-hoonehaldussüsteemile, 3) Energiatõhusad hooned, mis suurendavad energiasäästu ja vähendavad oma keskkonnajalajälge, pakkudes samas mugavat elukeskkonda ja efektiivset süsteemide juhtimist.

100% Bisly klientidest on püsikliendid, kes arvestavad meie targa maja lahendusega juba oma järgmist projekti planeerides. Tänu konkurentsist märgatavalt soodsamale hinnale on Bislyst Eestist saanud targa hooneautomaatika tehnoloogia turuliider. Eestis oleme näinud tarkade hoonete osakaalu suurenemist algse 3% juurest kuni 60% tasemeni – ning seda vaid paari aasta jooksul.

Rahvusvahelised tunnustused (näiteks Japan Society 5.0 Innovation Award), toetused (Innovation Norway ICT Grant) ning investorite tugi (Aconterra, Second Century Ventures, SmartCap, Foxway asutajad) on aidanud Bisly platvormi laialdasemalt rakendada ka avalike hoonete ja äriruumide valdkonnas. Tänaseks on meie ärihoonetele paigaldatud Bisly süsteemid juba ületanud elukondlike projektide arvu.

Bisly lahendus sobib nii uutele kui ka renoveeritavatele hoonetele, korterelamutele, avalikele ja ärihoonetele ning üürikinnisvarale. Meie põhiturud on Ühendkuningriigid, Saksamaa, Skandinaavia ja Balti riigid.